Faglige emner

CE-mærkning

CE-mærket er det væsentligste mærke på elprodukter. Med CE-mærket tilkendegiver fabrikanten over for myndighederne, at produktet opfylder kravene til elsikkerhed. CE-mærket er ikke et godkendelsessymbol.

Inden produktet kan CE-mærkes, skal fabrikanten udfylde en EF-overensstemmelseserklæring. Med denne erklæringen tilkendegiver fabrikanten, hvordan produktet er sikkert, og at det ikke er farligt at anvende.

Manglende mærkning udløser salgsforbud.
Det har været obligatorisk for fabrikanter at CE-mærke elektriske produkter siden januar 1997. Sikkerhedsmæssige og tekniske fejl ved produkterne vil automatisk, og som minimum, udløse et salgsforbud. Visse formelle fejl, fx hvis produktet slet ikke er mærket, vil også udløse et salgsforbud.

Hvis der ved et markeds- og materiel kontrol konstateres at et produkt er farligt, er det vigtigt at få det fjernet fra markedet hurtigst muligt, vi kan derfor kræve sælgeren om at stoppe salget, om nødvændigt kan vi kræve at de allerede solgte produkter bliver tilbagekaldt fra forbrugerne.

De væsentligste krav til mærkning
Mærkning skal være holdbar og letlæselig. Den skal stadig være letlæselig og må ikke krølle efter at være blevet gnedet med en våd klud i 15 sekunder og derefter med en klud vædet med rensebenzin i yderligere 15 sekunder. Mærkeskiltet må heller ikke let kunne fjernes.